Anielskie gotowanie

ANIELA GARECKA
Sałatka na lato
Składniki:
▸ 1 główka zielonej sałaty
▸ 1 świeży ogórek
▸ 1 duża czerwona cebula
▸ pęczek rzodkiewki
▸ 1 serek pleśniowy
▸ 2 pomidory
▸ sól, pieprz, olej, cytryna
Wykonanie:
Ogórek, rzodkiewkę i pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Serek pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki delikatnie razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, olejem i cytryną.
Słoneczka
Składniki:
▸ 30 dag mąki
▸ 20 dag masła
▸ 10 dag cukru pudru
▸ 3 surowe żółtka
▸ marmolada lub powidła
▸ Lukier: 2 białka i 20 dag cukru pudru
Wykonanie:
Do mąki dodać żółtka, masło, cukier puder – ugnieść ciasto i zostawić na pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać kieliszkiem krążki i ułożyć na blaszce. Każdy krążek posmarować z wierzchu lukrem za pomocą noża. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i upiec na jasnozłoty kolor. Ostudzone ciastka przełożyć marmoladą lub powidłami. Zlepić po dwa nielukrowaną stroną.