Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Roladki
świąteczne

Składniki:
▸ 2 pojedyncze piersi kurczaka
▸ 4 plastry szynki
▸ ogórek konserwowy
▸ czerwona papryka
▸ 10 dag żółtego sera
▸ sól, pieprz, musztarda
▸ olej do smażenia

Wykonanie:
Piersi kurczaka rozkroić, rozbić, posolić, oprószyć pieprzem, posmarować musztardą. Ogórek pokroić w słupki, paprykę wzdłuż w paski. Ułożyć na mięso plastry szynki i ogórek na przemian z papryką. Ser zetrzeć na grubej tarce, posypać po wierzchu. Następnie zwinąć w roladę, obwiązać nicią, opiec na oleju, podlać niewielką ilością wody, udusić do miękkości. Odwinięte roladki przekroić na pół, lekko po skosie. Są piękne i smaczne!

Ciasto
cytrynowe

Najpierw należy upiec jasny biszkopt.

Masa cytrynowa
Składniki:

▸ 2 opakowania budyniu śmietankowego
▸ 1 kostka masła
▸ ¾ szklanki cukru typu kryształ
▸ 3 żółtka
▸ 3 cytryny
▸ 1½ łyżki mąki pszennej
▸ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
▸ 1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2½ szklanki. Przelać do garnka i zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W ½ szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, obie mąki. Połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem. Na koniec wyłożyć na biszkopt.

Masa śmietankowa
Składniki:

▸ ½ l śmietany kremówki
▸ 2–3 łyżki cukru pudru
▸ 3 galaretki cytrynowe
▸ ½ l wody (do rozpuszczenia galaretki)

Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodając cukier oraz rozpuszczoną wystudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na masę cytrynową. Posypać startą czekoladą.