Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Śledziowa
przystawka

Składniki:
▸ 0,5 kg śledzi (matiasy)
▸ 3 jajka
▸ 1 duże jabłko
▸ 1 por
▸ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
▸ 2 łyżki soku z cytryny
▸ łyżeczka miodu i musztardy
▸ 2 łyżki jogurtu i majonezu

Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, pokroić w paski, por w półplasterki. Jabłko i ugotowane jajka pokroić w kostkę. Połączyć jogurt, majonez, musztardę i miód, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Rolada makowa
z ciasta krucho-drożdżowego

Składniki:
▸ 50 dag mąki
▸ 15 dag cukru
▸ 15 dag masła
▸ 5 dag drożdży
▸ 1/8 litra śmietany
▸ 2 jajka całe
▸ 3 żółtka
▸ 3 łyżki mleka
▸ puszka maku

Wykonanie:
Drożdże rozmieszać w mleku z dodatkiem dwóch łyżek cukru, zostawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki dodać do mąki, zarobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół, uformować prostokąt, posmarować makiem, zwinąć w roladę. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Dobrze jest piec w papierze do pieczenia.