Anielskie gotowanie
ANIELA GARECKA
Filety z kurczaka
Składniki:
▸ 2 piersi kurczaka
▸ plastry boczku
▸ olej
▸ cytryna
▸ pół szklanki białego wina
▸ rozmaryn
▸ sól i pieprz
Wykonanie:
Piersi kurczaka przeciąć na pół wzdłuż, oprószyć solą, pieprzem. Następnie owinąć plastrami boczku, opiec na oleju, skropić cytryną, dodać wino, rozmaryn. Poddusić pod przykryciem do miękkości.
Keks orzechowy z białek
Składniki:
▸ 8 białek
▸ 2 szklanki cukru
▸ cukier waniliowy
▸ 3 szklanki mąki
▸ 25 dag masła
▸ 25 orzechów włoskich
Wykonanie:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz masłem rozpuszczonym i przestudzonym. Na końcu dodać posiekane orzechy, wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki, najlepiej keksówki. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.