Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z buraków
i kiszonych ogórków

Składniki:
▸ 50 dag buraków
▸ 1 duże jabłko
▸ 1 cebula
▸ 4 kiszone ogórki
▸ sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, olej, natka pietruszki

Wykonanie:
Umyte buraki ugotować i obrać. Następnie obrać jabłko i razem zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i ogórki pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, cukrem, z dodatkiem oleju. Posypać natką pietruszki. Podać jako dodatek do mięs i ryb.

Grzybki

Składniki ciasto:
▸ 60 dag mąki
▸ 30 dag margaryny
▸ 15 dag cukru pudru
▸ 6 żółtek
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ 1 cukier waniliowy
▸ 1 białko
▸ 1 łyżka suchego maku

Składniki masa:
▸ pół litra mleka
▸ cukier waniliowy
▸ 2 łyżki mąki pszennej
▸ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▸ 10 dag zmielonych orzechów
▸ cukier puder do smaku (4–5 łyżeczek)
▸ 35 dag masła
▸ trochę spirytusu do smaku

Składniki polewa:
▸ 12 dag margaryny
▸ 2 łyżki wody
▸ 1 szklanka cukru pudru
▸ 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie składniki dodać do mąki, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce (1 godz.). Następnie ciasto rozwałkować i wycinać krążki foremką do babeczek i tyle samo szklanką. Krążkami do babeczek oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę babeczki, a w krążkach okrągłych wyciąć dziurki. Z pozostałego ciasta zrobić rulon, który należy pokroić na małe kawałki podobne do nóżek grzybka. Jeden koniec każdej nóżki namoczyć w białku i obtoczyć w maku. Wszystko upiec na złoty kolor.
Masa: Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i przestudzony budyń (do smaku dodać trochę spirytusu). Utartą masą napełniać kapelusze przykryte krążkiem z dziurką, do której włożyć białym końcem upieczoną nóżkę grzybka. Kapelusze polukrować polewą.
Polewa: Rozpuścić margarynę z wodą i cukrem, dodać kakao, dobrze wymieszać, podgrzać, ale nie zagotować, lekko przestudzić, polukrować.