Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka makaronowa
z ananasem i szynką

Składniki:
▸ 25 dag makaronu (nitki lub krajanka)
▸ 20 dag sera żółtego
▸ 30 dag szynki
▸ 5 ogórków kiszonych
▸ 1 czerwona papryka
▸ 1 mała puszka ananasa
▸ 1 puszka fasolki czerwonej lub białej
▸ 1 puszka kukurydzy
▸ sól, pieprz, majonez

Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę, ogórki i ananasa pokroić w kostkę, paprykę w paski. Fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z wszystkimi składnikami, przyprawić solą, pieprzem, z dodatkiem majonezu.

Malinowa
pianka

Składniki:
Biszkopt:
▸ 3 jajka
▸ 1/2 szklanki mąki
▸ 1/2 szklanki cukru
▸ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
▸ 500 ml kremówki 30%
▸ 60 dag malin
▸ 2 galaretki malinowe
▸ 3 łyżki cukru pudru
Na wierzch dwie galaretki malinowe i 30 dag malin

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, mąkę wymieszać, wyłożyć na blaszkę posmarowaną i wysypaną bułką tartą, piec w temp. 160°C około 25 minut. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody. Maliny zmiksować, wymieszać z galaretką, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę, wyłożyć na biszkopt. Na wierzch poukładać maliny, zalać gęstniejącą galaretką, włożyć do lodówki, pozostawić, aż stężeje.