Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z fasoli szparagowej

Składniki:
▸ 0,5 kg fasolki
▸ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
▸ 3 łyżki oleju
▸ 2 łyżki soku z cytryny
▸ 2 ząbki czosnku
▸ 1 cebula
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Fasolkę wypłukać, obciąć korzenie, pokroić w małe kawałki. Ugotować w lekko posolonej wodzie, tak aby nie była za miękka. Odsączyć, wystudzić, przełożyć do salaterki. Dodać wszystkie składniki, na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto z malinami

Składniki:
▸ 2,5 szklanki mąki
▸ 1 szklanka cukru
▸ 2 jajka
▸ 0,5 szklanki oleju
▸ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 1 szklanka kefiru
▸ cukier waniliowy
▸ 1 kg malin
▸ cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać, wyłożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Ułożyć maliny i piec w temperaturze 180°C około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.