Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Łazanki z cukinią

Składniki:
▸ 25 dag makaronu łazanki lub świderki
▸ 1 kg cukinii
▸ 2 papryki czerwone
▸ 20 dag boczku
▸ 10 dag kiełbasy
▸ 20 dag pieczarek lub grzybów leśnych
▸ 1 cebula
▸ 3 ząbki czosnku
▸ sól, pieprz, papryka chili, zielona pietruszka

Wykonanie:
Boczek drobno pokroić, usmażyć z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki, pieczarki w małe ćwiartki, razem przesmażyć, w razie potrzeby podlać małą ilością wody. Umytą cukinię pokroić w drobne słupki, paprykę w paski.
Wszystko połączyć, poddusić do miękkości, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną chili, wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać zieloną pietruszką.

Rożki topione

Składniki:
▸ 50 dag mąki
▸ 25 dag margaryny
▸ 5 dag drożdży
▸ 1 całe jajko
▸ 1 żółtko
▸ 2 łyżki śmietany 18%
▸ 1 łyżka cukru
▸ 2 łyżki mleka
▸ 1 łyżeczka soli
▸ marmolada
▸ cukier kryształ do posypania

Wykonanie:
Do mąki dodać margarynę, jajko, żółtko, sól, śmietanę, mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże, gdy zaczną rosnąć, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Owinąć je w ściereczkę i włożyć do naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie, wałkować niewielkie placki, pokroić je w trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść marmoladę i zwijać w rożki. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec w gorącym piekarniku w temp. 200°C.