Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z kalafiora
do obiadu i kolacji

Składniki:
▸ 1 kalafior
▸ 2 ząbki czosnku
▸ 2 małe jogurty
▸ 3 łyżki majonezu
▸ 1 pęczek zielonej pietruszki
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wystudzić. Pietruszkę drobno pokroić. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać z kalafiorem.

Truskawki
na biszkopcie

Składniki:
Ciasto:
▸ 4 jajka
▸ 1 szklanka cukru
▸ 1 szklanka mąki
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
▸ 0,5 litra śmietany 30%
▸ 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy
▸ 0,5 kg sera mascarpone
▸ 3 galaretki truskawkowe
▸ 1 litr wody

Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka – wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, wyłożyć na blaszkę posmarowaną i wysypaną bułką tartą, upiec w temp. 160°C przez 25 minut. Na ciasto zrobić
krem z bitej śmietany i sera mascarpone.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder i serek. Krem rozłożyć na biszkopt, ułożyć truskawki gęsto, jedna koło drugiej, następnie zalać gęstniejącą galaretką. Włożyć do lodówki.