Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Schab z omletem

Składniki:
▸ 1 kg schabu
▸ 3 jajka
▸ 3 ząbki czosnku
▸ majeranek, sól, pieprz
▸ tłuszcz

Wykonanie:
Schab przeciąć wzdłuż, rozbić, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Jajka rozetrzeć, upiec omlet i rozłożyć na mięso, następnie zwinąć w rulon i obwiązać nicią, opiec na tłuszczu, podlać wodą, przykryć i udusić do miękkości. Na koniec odwinąć z nici, pokroić w plastry. Można podać na zimno lub na gorąco do obiadu.

Ciasto ucierane z rabarbarem

Składniki:
▸ 2 szklanki mąki
▸ 25 dag margaryny
▸ 1,5 szklanki cukru
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ 4 jajka
▸ cukier waniliowy
▸ 60 dag rabarbaru

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, dobrze zmiksować, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wsypać do utartej masy jajecznej i jeszcze utrzeć na jednolitą, gładką masę. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki, równomiernie rozłożyć. Rabarbar umyć, pokroić w 2-centymetrowe kawałki, poukładać na ciasto. Piec w temperaturze 180°C około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.