Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka fasolowa
z kabanosem

Składniki:
▸ 15 dag kabanosów
▸ 15 dag żółtego sera
▸ puszka białej fasolki
▸ 1 czerwona cebula
▸ 1 czerwona papryka
▸ 4 ogórki konserwowe
▸ 4 ząbki czosnku
▸ majonez, sól, pieprz

Wykonanie:
Paprykę, ogórki, cebulę i kabanosy pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą, pieprzem i majonezem.

Karpatka
z galaretką

Składniki:
Ciasto:
▸ 1 szklanka mąki
▸ 12 dag margaryny
▸ 5 jaj
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ 1 szklanka wody

Krem:
▸ 1 budyń śmietankowy
▸ 25 dag masła
▸ 1 szklanka cukru pudru
▸ olejek arakowy
▸ 2 galaretki truskawkowe

Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę, mieszać, aż ciasto zgęstnieje. Następnie ciasto wystudzić i ucierać, dodając po jednym jajku i proszek do pieczenia. Dobrze utarte ciasto podzielić na pół, wyłożyć na posmarowane tłuszczem dwie blachy. Piec 30 min w temperaturze 180°C. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając partiami budyń i kilka kropli olejku. Rozpuszczoną galaretkę wystudzić i gęstniejącą wylać na placek, jak zastygnie, posmarować kremem, przykryć drugim plackiem, posypać cukrem pudrem, zostawić do schłodzenia.