Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka na kolację

Składniki:
▸ 30 dag makaronu (drobne muszelki)
▸ 15 dag szynki
▸ 5 ogórków konserwowych
▸ 3 kawałki czerwonej papryki konserwowej
▸ 4 ugotowane na twardo jajka
▸ 1 mała puszka kukurydzy
▸ pokrojony szczypiorek
▸ sól, pieprz, łyżka musztardy, odrobina cukru
▸ 4 łyżki majonezu
▸ 3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Makaron ugotować. Ogórki, jajka, paprykę pokroić w kostkę, szynkę w paski. Pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę i posiekany szczypior. Całość wymieszać, dodając musztardę, jogurt i majonez, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Babka bakaliowa

Składniki:
▸ 25 dag mąki
▸ 25 dag masła
▸ 25 dag cukru pudru
▸ 25 dag bakalii (rodzynki, skórka pomarańczy, orzechy włoskie posiekane)
▸ 5 jaj
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek rumowy

Wykonanie:
Masło, cukier puder, żółtka (białka ubić) utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze dobrze utrzeć, wymieszać bakalie z utartą masą, dodając olejek, pianę z białek ubitą na sztywno i lekko wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 160°C przez 50 min.