Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Zapiekanka
z kaszy gryczanej

Składniki:
▸ 2 szklanki kaszy gryczanej
▸ 40 dag pieczarek
▸ 30 dag kiełbasy
▸ 15 dag żółtego sera
▸ 3 łyżki ketchupu
▸ 2 cebule
▸ 2 łyżki masła
▸ sól, pieprz, oregano

Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko. Cebule posiekać, podsmażyć na maśle, kiełbasę z pieczarkami pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebuli z dodatkiem ketchupu, razem podsmażyć, dodać do kaszy i wymieszać. Następnie przyprawić solą, pieprzem, oregano, przełożyć do rondla, przykryć i zapiec przez 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, posypać startym na tarce serem i piec jeszcze przez 10 minut.

Róże
karnawałowe

Składniki:
▸ 40 dag mąki
▸ 6 żółtek
▸ 6 łyżek gęstej śmietany 18%
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 2 łyżki cukru pudru
▸ 3 łyżki spirytusu (lub octu)
▸ cukier puder z wanilią do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, dobrze wyrobić. Rozwałkować dosyć cienko, wykrawać trzy różnej wielkości krążki. Każdy krążek naciąć pięć razy, środek posmarować białkiem, nałożyć jeden na drugi w kolejności: najpierw większy, potem mniejszy i na końcu najmniejszy. Smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu. Zaraz po upieczeniu posypać cukrem pudrem z wanilią.