Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Makaron
z brukselką

Składniki:
▸ 25 dag makaronu kokardki
▸ 20 dag brukselki
▸ 3 łyżki oleju
▸ 2 ząbki czosnku
▸ sól
▸ pieprz
▸ natka pietruszki

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Umytą brukselkę pokroić w ćwiartki, małą w połówki, ugotować w osolonej wodzie. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać olej, doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać na ciepło.

Biszkopt
z jabłkami

Składniki:
▸ 12 jajek
▸ 2 szklanki mąki
▸ 2 szklanki cukru
▸ 2 łyżki kakao
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 2 galaretki
▸ 2 kg jabłek

Wykonanie:
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać żółtka, lekko wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na dwie blaszki posmarowane i wysypane bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopty przełożyć masą jabłkową, wierzch polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Masa: Jabłka obrać, pokroić w plastry, podsmażyć, galaretki rozpuścić w ½ litra wody, wlać do smażonych jabłek, przestudzić, gęstniejącą masę wyłożyć na biszkopt, drugim przykryć.