Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z dorszem

Sałatka składniki:
▸ 0,5 kg fileta z dorsza
▸ 2 papryki (czerwone)
▸ 3 ogórki konserwowe
▸ 1 cebula
▸ sól, pieprz, mąka, olej do smażenia

Sos składniki:
▸ 2 łyżki majonezu
▸ 2 łyżki jogurtu naturalnego
▸ słodka papryka w proszku

Wykonanie:
Filet posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni. Wystudzoną rybę pokroić w dużą kostkę. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, ułożyć na półmisku. Jogurt wymieszać z majonezem i sproszkowaną papryką. Całość polać sosem.

Prosty piernik

1. Ciasto składniki:
▸ 3 jajka
▸ 1 szklanka mleka
▸ 3/4 szklanki oleju
▸ 1 szklanka powideł śliwkowych
▸ 2 łyżki miodu
▸ 3 szklanki mąki pszennej
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
▸ 1 szklanka cukru
▸ 2 łyżki kakao
▸ 1 przyprawa do pierników

2. Polewa składniki:
▸ 12 dag margaryny
▸ 1 szklanka cukru pudru
▸ 2 łyżki wody
▸ 2 łyżki kakao

Wykonanie:
1. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać olej, miód, powidła i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, kakao i przyprawą do piernika. Partiami wsypywać do składników mokrych i zmiksować. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu polukrować.
2. Margarynę rozpuścić, dodać wodę, cukier, kakao, następnie dobrze wymieszać. Nie gotować. Na koniec polać piernik.