Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Karczek z kurczakiem

Składniki:
▸ 1 karczek
▸ podwójna pierś z kurczaka
▸ sól, pieprz
▸ majeranek
▸ czosnek, tłuszcz

Wykonanie:
Karczek przekroić wzdłuż, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem, posmarować czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posypać majerankiem. Piersi z kurczaka przeciąć na plastry, posolić, rozłożyć na karczku, zwinąć w rulon, obwiązać sznurkiem, opiec na tłuszczu, podlać wodą, dusić do miękkości. Na koniec odwinąć ze sznurka i pokroić w plastry.

Ciasto na niedzielę

Ciasto:
▸ 40 dag mąki
▸ 20 dag masła
▸ 10 dag cukru pudru
▸ 4 jajka
▸ 3 łyżki kwaśnej śmietany
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ powidła
▸ orzechy włoskie

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie posmarowane blaszki. Białka ubić z cukrem. Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę, następnie posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu przełożyć masą.

Masa:
▸ 25 dag masła
▸ 0,5 l mleka
▸ 20 dag cukru
▸ 5 żółtek
▸ 3 łyżki mąki pszennej
▸ 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać stopniowo przestudzony budyń, ciągle mieszając. Na koniec przełożyć ciasto masą.