Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Zapiekanka makaronowa

Składniki:
▸ 25 dag makaronu (świderki)
▸ 20 dag jarmużu
▸ 30 dag pieczarek
▸ 10 dag żółtego sera
▸ 2 cebule
▸ 3 pomidory
▸ 3 łyżki majonezu
▸ pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól,
▸ olej do smażenia

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Pokroić pieczarki i cebule, następnie podsmażyć na oleju, dodać sparzony i pokrojony jarmuż, sól, zioła prowansalskie i wszystko wymieszać. Przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego, posypać serem startym na grubej tarce. Wierzch posmarować majonezem, ułożyć pokrojone pomidory i zapiec do 30 minut w temp. 180°C.

Sałatka do mięsa

Sałatka składniki:
▸ główka zielonej sałaty
▸ 1 świeży ogórek
▸ 2 pomidory
▸ 1 czerwona cebula
▸ 1 pęczek rzodkiewki

Sos składniki:
▸ 1/2 soku z cytryny
▸ 3 łyżki oleju
▸ 2 ząbki czosnku
▸ 1 łyżeczka musztardy
▸ 1 łyżeczka cukru
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Wypłukaną sałatę porozrywać na kawałki. Ogórek i rzodkiewkę pokroić w plasterki, pomidory w ćwiartki, cebulę w półplasterki. Do całości dodać sos i doprawić wg uznania.

Kotlety mielone

Składniki:
▸ 40 dag mięsa z łopatki
▸ 20 dag mięsa z kaczki
▸ 2 jajka
▸ 1 bułka namoczona w mleku
▸ 3 ząbki czosnku
▸ 1 cebula
▸ 1 łyżka posiekanej mięty
▸ sól, pieprz, tłuszcz

Wykonanie:
Mięso zmielić razem z odciśniętą bułką.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko dodać do zmielonego mięsa razem z posiekaną miętą i jajkami.
Przyprawić solą i pieprzem.
Całość dobrze urobić i uformować kotlety. Upiec na małej ilości tłuszczu, najlepiej na oleju.