Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Karczek w kapuście

Składniki:
▸ karkówka
▸ cebula
▸ papryka czerwona
▸ sól, pieprz, majeranek
▸ kiszona kapusta

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry (nie przekrajać do końca), posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w plastry, paprykę pokroić w kawałki i powkładać między karczek plaster cebuli i kawałek papryki. Mięso przełożyć do rondla i naokoło obłożyć kiszoną kapustą. Włożyć do piekarnika, piec do miękkości. Razem z kapustą karczek ułożyć na półmisku.

Ciasto z owocami

Składniki:
Biszkopt
▸ 6 jajek
▸ 1 szklanka cukru
▸ 1 szklanka mąki
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa owocowa:
▸ 1 litr śmietanki 30%
▸ 2 łyżki cukru pudru
▸ 3 galaretki truskawkowe
▸ około 1 kg truskawek

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną i wysypaną bułką tartą, piec około 25 min w temp. 200°C. Na cieście ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w trzech szklankach wody i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodać gęstniejącą galaretkę i wymieszać. Następnie wyłożyć na ciasto z truskawkami. Na wierzchu ułożyć resztę truskawek.