Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Śledzie w śmietanie

Składniki:
▸ 0,5 kg śledzi
▸ 2 cebule
▸ winne jabłko
▸ sok z cytryny
▸ szklanka śmietany
▸ sól, pieprz, cukier
▸ łyżka pokrojonej natki pietruszki

Wykonanie:
Śledzie namoczyć, śmietanę przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. Cebule pokroić w kostkę.
Wymoczone śledzie pokroić w paski, obłożyć cebulą i jabłkiem na półmisku. Polać przyprawioną śmietaną, posypać natką pietruszki.

Zrazy wołowe z jarzynami

Składniki:
▸ 75 dag mięsa wołowego bez kości
▸ 1 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, kapusta, por)
▸ 2 cebule
▸ sól, pieprz, mąka, tłuszcz
▸ 3 łyżki śmietany, natka pietruszki

Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry, rozbić i posolić. Oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące, opiec na tłuszczu razem z cebulą, podlać wodą i dusić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce i dodać do mięsa. Całość razem pod przykryciem dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i śmietaną. Mięso ułożyć na półmisku razem z warzywami i posypać natką pietruszki.