Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Roladki z kiszoną
kapustą i grzybami

Składniki:
▸ 1 kg karkówki
▸ 1 kg kapusty kiszonej
▸ garść suszonych grzybów
▸ 1 duża cebula
▸ sól, pieprz, olej

Wykonanie:
Ugotować grzyby, kapustę kiszoną też ugotować i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać razem z grzybami, dodać podsmażoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa ułożyć porcję farszu, zwinąć roladki, obwiązać nicią i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron, podlać wodą i udusić do miękkości.

Biszkoptowa
rolada z makiem

Składniki:
▸ 4 jajka
▸ 1/2 szklanki cukru
▸ 1 szklanka mąki
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ 1 puszka gotowej masy makowej

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, wymieszać z żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę, piec ok. 20 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu biszkopt wyłożyć na ściereczkę, jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w rulon, wystudzić. Następnie rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować masą makową, zwinąć, schłodzić ciasto, przed podaniem posypać cukrem pudrem.