Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Ryba duszona

Składniki:
▸ 4 porcje filetu z dorsza (lub innej ryby)
▸ 2 ząbki czosnku
▸ 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
▸ 1 łyżka soku z cytryny
▸ sól, pieprz
▸ 4 plasterki cytryny
▸ gałązka kopru
▸ olej

Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z papryką i sokiem z cytryny.
Wymieszaną marynatą natrzeć rybę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub rondla i pozostawić na 1 godz.
Następnie na każdym kawałku położyć po dwa plasterki cytryny i gałązki kopru.
Piec w piekarniku w temp. 200°C 30 min.
Tak przyrządzona ryba jest smaczna i może zagościć na wigilijnym stole, choć w zwyczaju króluje karp.

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Składniki ciasta:
▸ 5 jajek
▸ 20 dag mąki
▸ 15 dag suchego maku
▸ 3/4 szklanki cukru
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, zmiksować. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wyłożyć do posmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 40 min. w temp. 180°C. Po wystudzeniu przekroić w połowie wysokości, dolny placek skropić syropem z brzoskwiń, nałożyć masę i przykryć drugim plackiem, polać lukrem.

Składniki masy:
▸ 25 dag masła
▸ 15 dag cappuccino
▸ 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
Masło utrzeć na krem, dodać cappuccino, dalej ucierać, brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, wymieszać z utartym kremem.

Składniki polewy:
▸ 12 dag margaryny (najlepiej „Kasia”)
▸ szklanka cukru pudru
▸ 2 łyżki wody
▸ 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Podgrzać margarynę z wodą, dodać cukier i kakao, dobrze rozmieszać (nie zagotować!), oblać ciasto.