Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z kalafiorem i szynką

Składniki:
▸ 1 średni kalafior
▸ 15 plasterków szynki lub kiełbasy szynkowej
▸ 10 dag sera żółtego w plasterkach
▸ 1 mała puszka kukurydzy
▸ 1 mała puszka groszku
▸ 3 ząbki czosnku
▸ 3 łyżki majonezu
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, ostudzić. Kukurydzę i groszek odsączyć, wędlinę i ser pokroić w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Drożdżówki z dynią i śliwkami

Składniki:
▸ 1 kg mąki
▸ 30 dag margaryny
▸ 6 jajek
▸ 1 szklanka mleka
▸ 1 szklanka cukru
▸ 1 łyżeczka cynamonu
▸ 1 szklanka purée z dyni
▸ 10 dag drożdży
▸ sól
▸ śliwki

Kruszonka:
▸ 30 dag mąki
▸ 15 dag cukru
▸ 15 dag masła
▸ cukier waniliowy

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Do ciepłego mleka dodać cukier i rozkruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do mąki dodać cynamon, jajka, purée z dyni, rozczyn, sól. Wyrabiać ciasto, dodając roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Ciasto na kruszonkę zagnieść. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, w środku zrobić wgłębienie, włożyć śliwki oraz kruszonkę, brzegi posmarować jajkiem, piec w temp. 180°C, aż będą rumiane.