Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka
z fasolki
szparagowej

Składniki:
▸ 50 dag fasolki
▸ 3 średnie pomidory
▸ 3 jajka ugotowane na twardo
▸ 2 średnie cebule
▸ 3 ząbki czosnku
▸ 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
▸ 3 łyżki oleju
▸ sól, pieprz, cytryna, cukier

Wykonanie:
Fasolkę pokroić na mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie (nie przegotować!). Pomidory i jajka pokroić na małe ćwiartki, cebule w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pokrojoną pietruszkę i wszystko razem wymieszać. Przyprawić cytryną, solą, pieprzem, olejem i odrobiną cukru.

Ubijane
ciasto
ze śliwkami

Składniki:
Ciasto:
▸ 3 szklanki mąki
▸ 3/4 szklanki cukru
▸ 3/4 szklanki śmietany 18%
▸ 3/4 szklanki oleju
▸ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 4 jajka
▸ śliwki (można użyć innych owoców)
Kruszonka:
▸ 25 dag mąki
▸ 15 dag cukru
▸ 15 dag masła
▸ cukier waniliowy

Wykonanie:
Jajka z cukrem dobrze ubić mikserem, dodać śmietanę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Ciasto wyłożyć na posmarowaną blaszkę i na wierzch ułożyć śliwki.
Składniki na kruszonkę zagnieść, następnie posypać ciasto. Piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.