Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Ciastka z ananasem

Składniki:
▸ 50 dag mąki
▸ 15 dag margaryny
▸ 4 żółtka
▸ 1 szklanka kwaśnej śmietany
▸ 2 łyżki cukru pudru
▸ szczypta soli
▸ cukier waniliowy
▸ puszka ananasa w plastrach

Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól, śmietanę, zagnieść ciasto i pozostawić na 10 godzin w chłodnym miejscu. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Radełkiem lub nożem pociąć na kwadraty wielkości plastra ananasa. Na kwadracie ułożyć plaster ananasa i zwinąć rogi ciasta do środka. Piec w temperaturze 250°C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Na środek kwadratu nałożyć konfiturę lub dżem.

Serowe placki

Składniki:
▸ 3 jajka
▸ 6 dag cukru pudru
▸ 20 dag kaszy manny
▸ 60 dag białego sera
▸ sól do smaku
▸ olej, mąka

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kaszę mannę i wszystko wymieszać ze zmielonym serem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Uformować okrągłe placki, obtoczyć w mące pszennej i na dobrze rozgrzanym oleju usmażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem, podawać gorące.