Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Kapusta z agrestem

Składniki:
▸ 1 główka młodej kapusty
▸ szklanka agrestu
▸ pęczek koperku
▸ masło
▸ sól, pieprz, miód

Wykonanie:
Umytą kapustę drobno poszatkować, przesmażyć na maśle razem z posiekanym koperkiem. Agrest umyć i obrać z szypułek, dodać do kapusty, przesmażyć. Całość podlać wodą i gotować, aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli danie jest za kwaśne, można dodać miodu.

Ryż z truskawkami

Składniki:
▸ 1 szklanka ryżu
▸ truskawki
▸ 10 dag masła
▸ 3 żółtka
▸ 3 łyżki cukru

Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z ryżem. Do naczynia wyłożyć warstwę ryżu, następnie truskawki i przykryć ryżem, zapiec. Zamiast truskawek można użyć innych owoców oraz dodać bitą śmietanę.