Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Udka kurczaka z ryżem
i warzywami

Składniki:
▸ 5 udek kurczaka
▸ 20 dag ryżu
▸ 1 por
▸ 2 jabłka
▸ 1 papryka czerwona
▸ 1 papryka żółta
▸ 2 banany
▸ 1 mała puszka ananasa
▸ 0,5 szklanki śmietany
▸ olej, sól, pieprz

Wykonanie:
Udka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na złoty kolor, podlać niewielką ilością wody, udusić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Por pokroić w krążki, zeszklić na oleju. Paprykę, ananasa i obrane jabłka pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa i śmietanę dodać do pora, dusić ok. 10 min. Do uduszonych warzyw dodać ryż i plastry banana. Doprawić solą i pieprzem, podać z usmażonymi udkami.

Ucierane ciasto
z rabarbarem

Składniki:
▸ 3 szklanki mąki
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 1 szklanka cukru
▸ 20 dag masła
▸ 6 łyżek śmietany 18%
▸ 6 jajek
▸ cukier waniliowy
▸ rabarbar

Wykonanie:
Masło, cukier i żółtka dobrze utrzeć. Dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wszystko utrzeć. Ubite białka lekko wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na posmarowaną blaszkę, na wierzchu poukładać rabarbar (mogą też być truskawki lub inne owoce). Piec w temperaturze 180°C ok. 50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.