Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka letnia

Składniki:
▸ 1 świeży ogórek
▸ 1 duży pomidor
▸ 1 pęczek rzodkiewki
▸ 1 pęczek szczypiorku
▸ garść szczawiu lub rukoli
▸ 2 cebule czerwone
▸ opakowanie serka sałatkowego
▸ cytryna, sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Pomidor pokroić w małe ćwiartki, ogórek i serek w drobną kostkę, rzodkiewki i cebule w półplastry, dodać szczaw lub rukolę. Wszystko wymieszać, przyprawić do smaku cytryną, solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę posypać pokrojonym szczypiorem.

Oponki serowe

Składniki:
▸ 0,5 kg sera
▸ 0,5 kg mąki
▸ 3/4 szklanki cukru pudru
▸ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
▸ 1 płaska łyżeczka soli
▸ 2 jajka
▸ 4 żółtka
▸ tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Wykonanie:
Ser zmielić, dodać do mąki wymieszanej z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i solą. Dodać jajka i żółtka, wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Szklanką wykrawać kółka, w każdym na środku wykroić małe kółeczko. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć na złoty kolor krążki z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.