Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Roladki wołowe

Składniki:
▸ grube mięso wołowe
▸ boczek wędzony
▸ cebula, musztarda
▸ sól, pieprz, mąka, tłuszcz

Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry, dobrze rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z musztardą. Na rozbite mięso położyć po łyżce farszu, zwinąć je i obwiązać nicią. Opiec na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podlać wodą i dusić, dolewając wody w miarę wyparowania. Miękkie roladki po wyjęciu odwinąć z nici. Wywar zatrzepać mąką, by powstał sos, można dodać do niego łyżkę śmietany.

Mazurek makowy z kajmakiem

Składniki:
▸ 1,5 szklanki mąki
▸ 10 dag masła
▸ 10 dag cukru pudru
▸ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 1 jajko
▸ 1 żółtko
▸ 1 łyżka śmietany
▸ 1 puszka masy makowej
▸ 1 puszka kajmaku + 10 dag masła

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto. Schłodzić, rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną blaszkę. Nałożyć masę makową, rozsmarować i piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Masło utrzeć z kajmakiem i posmarować wierzch ciasta. Udekorować według uznania (foremka na ciasto może być w kształcie jaja lub prostokątna).