Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Surówka z czarnej rzepy

Składniki:
▸ 1 rzepa
▸ 1 marchew
▸ 3 jabłka
▸ 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
▸ 1 cytryna (sok)
▸ 3 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:
Rzepę, marchewkę, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek pokroić, wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Na koniec dodać śmietanę (może być też bez niej).

Grzybki

CIASTO
Składniki:
▸ 60 dag mąki
▸ 30 dag margaryny
▸ 6 żółtek
▸ 15 dag cukru pudru
▸ 1 cukier waniliowy
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
Składniki:
▸ 0,5 l mleka
▸ 2 łyżki mąki pszennej
▸ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▸ 10 dag zmielonych orzechów
▸ 1 cukier waniliowy
▸ 5 łyżeczek cukru pudru
▸ 30 dag masła
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki foremką do babeczek, wyciąć w nich dziurkę. Tyle samo krążków wyciąć szklanką i oblepić nimi posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. Z części ciasta zrobić rulon i pokroić go na małe kawałki, które będą „nóżkami”. Koniec kawałka zamoczyć w białku i obtoczyć w maku.
Piec na złoty kolor.
Wykonanie:
Z mleka, mąki i cukru waniliowego ugotować budyń.
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i przestudzony budyń. „Kapelusze” napełnić masą, przykryć krążkiem z dziurką, włożyć w nią „nóżkę” stroną bez maku. „Kapelusze” polać polewą kakaową.