Anielskie gotowanie
SIOSTRA
ANIELA GARECKA
ANIELA GARECKA
Surówka z czarnej rzepy
Składniki:
▸ 1 rzepa
▸ 1 marchew
▸ 3 jabłka
▸ 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
▸ 1 cytryna (sok)
▸ 3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Rzepę, marchewkę, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek pokroić, wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Na koniec dodać śmietanę (może być też bez niej).
Grzybki
CIASTO Składniki: ▸ 60 dag mąki ▸ 30 dag margaryny ▸ 6 żółtek ▸ 15 dag cukru pudru ▸ 1 cukier waniliowy ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia |
MASA Składniki: ▸ 0,5 l mleka ▸ 2 łyżki mąki pszennej ▸ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▸ 10 dag zmielonych orzechów ▸ 1 cukier waniliowy ▸ 5 łyżeczek cukru pudru ▸ 30 dag masła |
Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki foremką do babeczek, wyciąć w nich dziurkę. Tyle samo krążków wyciąć szklanką i oblepić nimi posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. Z części ciasta zrobić rulon i pokroić go na małe kawałki, które będą „nóżkami”. Koniec kawałka zamoczyć w białku i obtoczyć w maku. Piec na złoty kolor. |
Wykonanie: Z mleka, mąki i cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i przestudzony budyń. „Kapelusze” napełnić masą, przykryć krążkiem z dziurką, włożyć w nią „nóżkę” stroną bez maku. „Kapelusze” polać polewą kakaową. |