Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Surówka z pora i groszku

Składniki:
▸ 1 por
▸ 2 jabłka
▸ 2 ogórki kiszone
▸ 1 puszka zielonego groszku
▸ sok z cytryny
▸ majonez

Wykonanie:
Oczyszczony por drobno pokroić, ogórki pokroić w kostkę, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, groszek odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć, dodać sok z cytryny i wymieszać z majonezem.

Jelenie rożki

Składniki:
▸ 35 dag mąki
▸ 5 dag masła
▸ 10 dag cukru pudru
▸ 2 żółtka
▸ 3 jajka
▸ 3 łyżki śmietany
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
▸ cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do mąki dodać masło, jajka, żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Formować ciasto w wałek i pokroić na kawałki o długości 8 cm. Ponacinać ukośnie na przemian z obu stron. Tłuszcz rozgrzać i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć i posypać cukrem pudrem.