Anielskie gotowanie
ANIELA GARECKA
Kotlety z wątróbki
Składniki:
▸ 0,5 kg wątróbki z kurczaka lub wieprzowej
▸ 1 cebula
▸ 2 ząbki czosnku
▸ 1 jajko
▸ 5 łyżek mąki
▸ 1 łyżeczka majeranku
▸ sól, pieprz
▸ olej do smażenia
Wykonanie:
Wątróbkę umyć i drobno pokroić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron.
Rożki orzechowe
Składniki:
▸ 30 dag mąki
▸ 20 dag masła
▸ 3 żółtka
▸ 5 dag cukru pudru
▸ 10 dag orzechów włoskich zmielonych
▸ 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Do mąki dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie formować rożki, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 170ºC ok. 15 minut. Ciepłe posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.