Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Kaczka ze śliwkami

Składniki:
▸ piersi z kaczki
▸ 20 dag suszonych śliwek
▸ szklanka czerwonego wytrawnego wina
▸ 10 dag masła
▸ sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
Piersi z kaczki posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem. Naciąć skórkę, opiec na maśle, podlać wodą, przykryć i dusić na półmiękko. Następnie dodać śliwki, wino, dusić do miękkości, dolewając wody w razie potrzeby. Miękkie mięso ułożyć na półmisku wraz ze śliwkami.

Wigilijne makówki

Składniki:
▸ 0,5 kg maku
▸ 5 dag masła
▸ 3 łyżki miodu
▸ 0,5 l mleka
▸ 1 szklanka cukru
▸ 10 dag orzechów
▸ 10 dag rodzynek
▸ 3 łyżki skórki pomarańczowej
▸ szczypta soli
▸ olejek migdałowy
▸ migdały do dekoracji
▸ bułka – strucla

Wykonanie:
Mak sparzyć, odsączyć, zmielić dwa razy przez maszynkę. Zalać wrzącym mlekiem, dodać wszystkie składniki, zagotować. Masa ma być tak gęsta jak śmietana (jeżeli jest za gęsta, dodać mleka). Bułkę pokroić w cienkie kromeczki, układać warstwami w salaterce na przemian z przestudzoną masą. Potrawa powinna postać kilka godzin przed podaniem. Wierzch salaterki udekorować orzechami, migdałami (sparzonymi i obranymi ze skórki), rodzynkami.