Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Grzyby marynowane

Składniki:
▸ 3 szklanki wody
▸ 0,5 szklanki octu
▸ 2 cebule
▸ 10 dag cukru
▸ 1 łyżka soli
▸ 1 mała marchewka
▸ liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, obgotować, odcedzić. Składniki na zalewę zagotować z pokrojoną na plasterki marchewką i cebulą pokrojoną w ćwiartki. Odcedzone grzyby dodać do zalewy, pogotować 10 minut. Grzyby z zalewą przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Przysmak orzechowy

Składniki:
Ciasto:
▸ 3 szklanki mąki
▸ 25 dag margaryny
▸ 8 czubatych łyżek cukru pudru
▸ 2 jajka
▸ 2 łyżki śmietany
▸ 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
▸ 30 dag orzechów włoskich
▸ 0,5 szklanki cukru
▸ 12 dag masła
▸ 2 łyżeczki miodu
▸ powidła

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać wszystkie składniki i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować, przełożyć na posmarowane dwie blaszki. Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, orzechy posiekać nożem i dodać do pozostałych składników, razem uprażyć, trochę przestudzić, następnie rozsmarować na jedną blaszkę. Upiec oba placki. Po upieczeniu pusty placek posmarować powidłami, na wierzch położyć placek z orzechami.