Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Makaron z cukinią

Składniki:
▸ 25 dag makaronu penne (rurki)
▸ 2 małe cukinie
▸ 20 dag kiełbasy zwyczajnej
▸ 2 czerwone papryki
▸ 4 pomidory
▸ 2 cebule
▸ olej, sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:
Paprykę i cukinie pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka, kiełbasę i pomidory w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na oleju podsmażyć cebule, dodać kiełbasę i trochę podsmażyć. Dodać paprykę, cukinie, pomidory, doprawić solą i pieprzem (jeśli danie zacznie przywierać, podlać małą ilością wody), przykryć i dusić do miękkości. Wymieszać z makaronem, podsypać natką pietruszki.

Coś do kawy

Składniki:
▸ 30 dag mąki
▸ 30 dag półtłustego białego sera
▸ 4 jajka
▸ 0,5 szklanki mleka
▸ 1 cukier waniliowy
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 2 łyżki cukru pudru, sól do smaku
▸ olej do pieczenia

Wykonanie:
Ser pokruszyć z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia, dodać jajka, mleko, cukier, sól, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Na rozgrzany w rondlu olej kłaść łyżką ciasto, za każdym razem machając łyżką w oleju.
Piec tak jak pączki na głębokim tłuszczu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.