Anielskie gotowanie
SIOSTRA
ANIELA GARECKA
Kalafior zapiekany
w cieście
Składniki:
▸ kalafior
▸ 1 szklanka mąki
▸ 1/2 szklanki mleka
▸ 2 jajka
▸ sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Kalafior podzielić na części, obgotować w osolonej wodzie na półtwardo. Z mąki, mleka i jajek zrobić ciasto, posolić z dodatkiem pieprzu. Obgotowany kalafior zanurzać w cieście i opiekać na oleju.
Ciasto
ze śliwkami
Składniki:
▸ 2 1/2 szklanki mąki
▸ 1 szklanka kefiru
▸ 1 szklanka cukru
▸ 3 jajka
▸ 1/2 szklanki oleju
▸ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 2 opakowania cukru waniliowego
▸ śliwki
Wykonanie:
Jajka dobrze ubić z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki. Piec w temperaturze 190ºC ok. 1 godziny.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.