Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Zupa krem z brokułów

Składniki:
▸ 2 brokuły
▸ 2 l bulionu (może być z kostki)
▸ 3 ząbki czosnku
▸ 0,5 szklanki śmietany kremówki
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki, zalać bulionem, ugotować.
Ugotowane brokuły zblendować i połączyć z wywarem z bulionu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Ciasto ze szpinakiem

Składniki:
▸ 4 jajka
▸ 1,5 szklanki cukru
▸ 1,5 szklanki oleju
▸ 2 szklanki mąki
▸ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 40 dag szpinaku zmiksowanego

Masa:
▸ 0,5 l śmietany kremówki
▸ 50 dag serka mascarpone
▸ 10 dag cukru pudru

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, do dobrze ubitych jajek stopniowo dodawać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać szpinak, sparzony, dobrze odciśnięty i zblendowany, wymieszać. Ciasto przełożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Piec w temp. 180°C przez 40–50 min. Po upieczeniu ściąć wierzch ciasta i pokruszyć. Śmietanę ubić z cukrem i zmiksować z serkiem. Ciasto posmarować masą i posypać pokruszonym ciastem.