Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Rolada z boczku

Składniki:
▸ 1 kg boczku
▸ 1 pierś z kurczaka
▸ ostra papryka, czosnek, sól, pieprz, tłuszcz

Wykonanie:
Boczek bez skóry posolić, oprószyć pieprzem, posypać papryką, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pierś z kurczaka rozkroić, ułożyć na boczku, zwinąć w rulon, obwiązać sznurkiem, opiec na tłuszczu, podlać wodą i udusić na miękko. Następnie odwinąć ze sznurka, wystudzić i pokroić na plastry.

 

Serduszka dla Mamy

Składniki:
▸ 30 dag mąki
▸ 25 dag masła
▸ 10 dag cukru pudru
▸ 2 żółtka
▸ marmolada lub dżem

Wykonanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, posiekać. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i wycinać serduszka. W środku połowy serduszek wyciąć małą foremką serduszka. Wszystkie ciastka ułożyć na posmarowanej blasze i upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Serduszka posmarować marmoladą lub dżemem i przykryć serduszkiem z wycięciem. Posypać cukrem pudrem.