Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
▸ sałata dwukolorowa (czerwona, zielona)
▸ puszka tuńczyka w sosie własnym
▸ 3 jajka
▸ 1 czerwona papryka
▸ 3 pomidory
▸ 1 pęczek rzodkiewki
▸ 3 łyżki octu winnego
▸ 3 łyżki oleju
▸ sól, pieprz
▸ szczypior

Wykonanie:
Opłukaną sałatę porozrywać na części, ugotować jajka na twardo, pokroić na małe ćwiartki. Paprykę pokroić w paski, pomidory na ćwiartki, tuńczyka lekko rozdrobić, połączyć wszystkie składniki, wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, octem i olejem. Przełożyć do salaterki, posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Babka zebra

Składniki:
▸ 5 jajek
▸ 2,5 szklanki mąki
▸ 1,5 szklanki cukru
▸ 1 szklanka oliwy
▸ 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 2 łyżki kakao
▸ 2 łyżki mąki

Wykonanie:
Jajka z cukrem ubić, dodać olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki.
Blachę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlewać na przemian raz ciemne, raz jasne ciasto. Piec w temperaturze 180˚C ok. 50 minut.