Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Królik z warzywami

Składniki:
▸ 3 porcje królika
▸ 3 ząbki czosnku
▸ 1 marchewka
▸ 1 pietruszka
▸ 1 cebula
▸ 5 dag masła
▸ 2 łyżki śmietany 18%
▸ 1/2 litra bulionu
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Porcje królika przyprawić solą, pieprzem, obłożyć posiekanym czosnkiem i odstawić na 3 godziny. Następnie rozgrzać masło, opiec mięso z obu stron, dodać pokrojoną cebulę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski i dodać do podduszonej cebuli, zalać bulionem, przykryć, dusić, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcję mięsa, warzywa zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Polać mięso sosem.

Śledzie marynowane

Składniki:
▸ 10 śledzi matiasów
▸ 3 cebule
▸ 2 marchewki
▸ 2 szklanki wody
▸ 3/4 szklanki octu 10%
▸ 2 łyżki cukru
▸ ziele angielskie
▸ liść laurowy
▸ kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, aby nie były za słone. Zagotować wodę z octem, cukrem i ziołami. Marchewkę i cebulę pokroić w plasterki, dodać do zalewy, doprowadzić do wrzenia, wystudzić. Zimną zalewą zalać śledzie, zostawić na 2–3 dni, aby nabrały smaku. Wyłożyć na półmisek wraz z cebulą i marchewką, udekorować zieleniną.