Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Surówka z pora

Składniki:
▸ 1 por
▸ 1 puszka kukurydzy
▸ 3 jabłka
▸ sól, pieprz, cytryna

Wykonanie:
Por pokroić w cienkie półkrążki, kukurydzę odsączyć z wody. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki połączyć i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną.

Kruche gwiazdki

Składniki:
▸ 30 dag mąki
▸ 25 dag masła
▸ 10 dag cukru pudru
▸ 2 żółtka
▸ marmolada lub dżem

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, posiekać i zagnieść ciasto, włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować i foremką wycinać gwiazdki.
W połowie gwiazdek wyciąć małe dziurki. Wszystkie ciastka ułożyć na posmarowanej blasze i upiec na złoty kolor w temp. 180˚C. Ciastka bez dziurek posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką, posypać cukrem pudrem.