Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Surówka z jarmużu

Składniki:
▸ 25 dag jarmużu
▸ 2 jabłka
▸ 4 ząbki czosnku
▸ 2 pomidory
▸ sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
▸ zielona pietruszka
▸ majonez

Wykonanie:
Jarmuż umyć, lekko sparzyć, aby nabrał intensywnego koloru, pokroić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem z dodatkiem soli, cukru, soku z cytryny i z posiekaną pietruszką. Wszystkie składniki wymieszać z jarmużem i pomidorami pokrojonymi w grubą kostkę.

Ciasto czekoladowe

Składniki:
▸ 2 szklanki mąki
▸ 2 jajka
▸ 25 dag margaryny
▸ 1 szklanka cukru pudru
▸ 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
▸ 2 łyżki kakao
▸ 1 szklanka mleka
▸ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
▸ 25 dag masła
▸ 7 łyżek cukru pudru
▸ 50 dag serka mascarpone
▸ cukier waniliowy

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać dżem, kakao, jajka, mleko, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wszystko dobrze wymieszać, najlepiej mikserem. Ciasto przełożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę, piec w temperaturze 170°C około 50 minut. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować kremem i polukrować.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać serek i jeszcze raz utrzeć.