Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Surówka z kalafiora

Składniki:
▸ 1 średni kalafior
▸ 4 ząbki czosnku
▸ 6 łyżek śmietany 18%
▸ sól

Wykonanie:
Kalafior umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przeciśnięty czosnek wymieszać ze śmietaną i solą. Całość wymieszać.

Kluski z serem

Składniki:
▸ 30 dag ziemniaków
▸ 30 dag białego sera
▸ 3 jajka
▸ 25 dag mąki ziemniaczanej
▸ masło, bułka tarta, sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, zemleć z białym serem, dodać jajka i mąkę. Zarobić ciasto, następnie uformować wałek i pociąć tak jak na kopytka. Każdą kluskę delikatnie przycisnąć tarką z grubymi oczkami, aby wyszły wzorki. Kluski ugotować w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową, polać masłem z bułką tartą. Można pocukrować.