Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Gruszki w zalewie octowej

Składniki:
▸ 2 kg gruszek
▸ 1 litr wody
▸ 40 dag cukru
▸ 0,5 litra octu
▸ 2 laski cynamonu
▸ kilka goździków

Wykonanie:
Wybrać gładkie i ładne gruszki, nie obierać ich, tylko przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć w słoju. Wodę zagotować z cukrem i octem z dodatkiem cynamonu i goździków, przestudzić.
Zalać gruszki w słoikach, dobrze zakręcić, pasteryzować ok. 20 min. Gruszki nadają się do mięs i wędlin.

Piernikowe
całuski

Składniki:
▸ 80 dag mąki
▸ 25 dag cukru
▸ 12 dag margaryny
▸ 4 jajka
▸ 5 łyżek miodu
▸ 1 łyżka sody oczyszczonej
▸ 1 przyprawa do pierników

Wykonanie:
Margarynę, cukier i miód rozpuścić, przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników, dodać jajka i przestudzony miód z margaryną i cukrem.
Zagnieść ciasto, przykryć, zostawić na noc. Jeszcze raz wyrobić, rozwałkować, wykrawać okrągłe pierniczki.
Przed pieczeniem posmarować dobrze roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (proporcja 1 żółtko : 1 łyżka mleka).
Po upieczeniu są szklące, nie trzeba lukrować.