Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z buraków

Składniki:
▸ 1 kg buraków
▸ 3 jabłka
▸ 1 puszka groszku
▸ 5 ogórków kiszonych
▸ 20 dag sera żółtego
▸ 3 cebule
▸ 1 mały słoik majonezu

Wykonanie:
Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę, połączyć z burakami, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą.

Surówka z dyni

Składniki:
▸ 20 dag dyni
▸ 2 jabłka
▸ 0,5 szklanki śmietany 18%
▸ koper, sól, cukier

Wykonanie:
Dynie i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną i koprem, przyprawić solą, cukrem (można dodać sok z cytryny do smaku).