Anielskie gotowanie
SIOSTRA
ANIELA GARECKA
Karkówka
Składniki:
▸ karkówka
▸ 2 jajka
▸ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▸ 1 łyżka ziół prowansalskich
▸ sól
▸ pieprz
▸ wywar z rosołu lub kostka rosołowa
▸ tłuszcz
Wykonanie:
Jajka, mąkę, zioła, pieprz razem rozmieszać. Karkówkę pokroić w grubsze plastry, lekko posolić, zamoczyć w marynacie i pozostawić na noc w lodówce. Następnie obsmażyć na tłuszczu z obu stron, przełożyć do rondelka, zalać rosołem, wstawić do piekarnika, upiec do miękkości w 200˚C. Podawać z ziemniakami i surówką.
Ciastka z kminkiem
Składniki:
▸ ile ważą jajka, tyle dać cukru i mąki
▸ kminek do posypania
Wykonanie:
Całe jajka utrzeć z cukrem i mąką, kłaść łyżką na posmarowaną blachę. Posypać kminkiem. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180˚C. Po wyjęciu z piekarnika szybko zwijać w półkola kminkiem na zewnątrz.