Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Surówka ze szpinaku

Składniki:
▸ 25 dag liści szpinaku
▸ 1 duża czerwona cebula
▸ 2 pomidory
▸ 2 łyżki oleju
▸ sok z połowy cytryny
▸ łyżka cukru
▸ płaska łyżeczka soli
▸ pieprz

Wykonanie:
Opłukany szpinak pokroić w paski, a cebulę i pomidory w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać krótko przed podaniem, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i olejem. Szpinak przyrządzany w ten sposób ładnie wygląda, jest smaczny, zdrowy i chętniej zjadany przez dzieci.

Placek z rabarbarem

Składniki:
▸ 80 dag mąki
▸ 30 dag margaryny
▸ 30 dag cukru pudru
▸ 2 jajka
▸ 2 żółtka
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 2 łyżki gęstej śmietany
▸ rabarbar
▸ cukier puder

Wykonanie:
Do mąki dodać margarynę, cukier puder, jajka, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną blachę, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, pokroić w 3-centymetrowe słupki, poukładać na cieście jeden obok drugiego. Drugą połowę ciasta rozwałkować, rwać po kawałku i kłaść na rabarbar. Piec w temperaturze 200˚C około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.