Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Zupa szczawiowa

Składniki:
▸ 20 dag kości
▸ 25 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
▸ 20 dag szczawiu
▸ 1/2 szklanki śmietany
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Wypłukane kości i oczyszczone warzywa zalać 2 litrami wody i ugotować wywar. Szczaw opłukać, drobno posiekać, dodać do przecedzonego wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, połączyć ze śmietaną. Podać z ryżem ugotowanym na sypko lub z jajkami.

Surówka z marchewki i chrzanu

Składniki:
▸ 3 średnie marchewki
▸ 1 korzeń chrzanu
▸ 3 jabłka
▸ 3 łyżki gęstej śmietany
▸ sól

Wykonanie:
Marchewkę i chrzan zetrzeć na drobnej tarce, jabłka na grubej, dodać śmietanę i sól do smaku. Wymieszać