Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z szynką

Składniki:
▸ 10 dag szynki
▸ 1 czerwona papryka
▸ 5 jaj
▸ 1 główka sałaty
▸ 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
▸ 3 łyżki majonezu
▸ 4 łyżki jogurtu naturalnego
▸ 1 łyżeczka chrzanu
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
Szynkę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w niewielkie paski. Opłukaną sałatę i pozostałe składniki przełożyć do salaterki. Majonez połączyć z jogurtem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.

Jajka faszerowane

Składniki:
▸ 6 jajek
▸ 6 dag szynki
▸ 4 łyżki majonezu
▸ 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Szynkę drobno pokroić. Żółtka rozetrzeć z majonezem, dodać szynkę, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszać. Farsz nałożyć na białka i dowolnie udekorować.