Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Zapiekanka makaronowa

Składniki:
▸ 30 dag makaronu (świderki)
▸ 2 jajka
▸ 1 mały jogurt naturalny
▸ 15 dag żółtego sera
▸ 15 dag szynki lub wędliny
▸ 2 łyżki oleju
▸ sól, pieprz
▸ 1 łyżeczka świeżego tymianku

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i skropić olejem. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Jajka rozkłócić i wymieszać z jogurtem, szynką, serem, doprawić solą i pieprzem. Makaron włożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego oliwą lub masłem. Po całej powierzchni polać przygotowanym sosem. Zapiekać w piekarniku ok. 25 minut. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem.

 

Naleśniki z pieczarkami

Składniki:
▸ 2 szklanki mąki
▸ 1 szklanka mleka
▸ 0,5 szklanki wody
▸ 3 jajka
▸ sól, olej do smażenia

Nadzienie:
▸ 50 dag pieczarek
▸ 2 cebule
▸ 3 łyżki masła
▸ 15 dag żółtego sera

Wykonanie:
Składniki ciasta zmiksować i usmażyć naleśniki. Pieczarki pokroić w kostkę lub plasterki. Cebule pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać pieczarki, udusić, doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na grubej tarce (tarce o dużych dziurkach). Na każdy naleśnik nałożyć farsz pieczarkowy, posypać serem, zwinąć, obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.