Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Pączki

Składniki:
▸ 1 kg mąki
▸ 10 żółtek
▸ 10 dag drożdży
▸ 15 dag cukru
▸ 15 dag masła
▸ 1 płaska łyżka soli
▸ 0,5 szklanki mleka
▸ marmolada (najlepiej z dodatkiem róży)
▸ tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
▸ cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do letniego mleka dodać 2 łyżki cukru i rozkruszone drożdże, pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać żółtka, cukier, roztopione masło, sól i wyrośnięte drożdże z mlekiem. Ciasto dobrze wyrobić (ma być lśniące i odchodzić od ręki) i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, na środek każdego krążka położyć marmoladę i uformować pączki. Pączki układać na lekko posypanej mąką desce i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć powoli z obu stron.
Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, przestudzone posypać cukrem pudrem.

Brukselka z boczkiem i cebulą

Składniki:
▸ 1 kg brukselki
▸ 2 cebule
▸ 20 dag wędzonego boczku
▸ 0,5 szklanki wody
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Oczyszczoną brukselkę przekroić na pół. Cebulę pokroić w piórka, a boczek w paski. Na patelni podsmażyć na złoty kolor boczek, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną brukselkę, wlać wodę i smażyć ok. 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.